surovina nárůst ceny Kč/kg
máslo navýšení o 32 Kč
rýže navýšení o 28 Kč
cukr navýšení o 18 Kč
těstoviny navýšení o 15 Kč
smetana navýšení o 14 Kč
jogurt navýšení o 9 Kč
droždí navýšení o 8 Kč
věk 7-10 let 36 Kč
věk 11-14 let 39 Kč
věk 15 a více 41 Kč
Ráda bych Vás seznámila s chystanými akcemi, které proběhnou ve školní jídelně.
Dne 18. 10. 2019 přivítáme pana kuchaře Diatku z firmy PODRAVKA, který má pro děti ze sedmých tříd na DEN ZDRAVÍ připravenou přednášku o zdravém stravování.
HALLOWEEN ve školní jídelně
Na první den v listopadu tj. pátek 1. 11. 2019 si pro Vás vedoucí paní kuchařka vymyslela tématické menu k HALLOWEENU
Polévka staré čarodějnice z vydlabané hlavy
(dýňová polévka se smetanou a slunečnicovými semínky)
Krkavčí dlabanec s vylouplým okem a čarovnými bylinkami, plkanec z brambor
(sekaná plněná vejcem, bramborová kaše)
Nápoj z lesní tůňky, nápoj z brčálu
(sirup lesní plody, pistáciové mléko)
Hejkalova dobrůtka
(nechte se překvapit)
A také nesmím zapomenout, i když poměrně s velkým předstihem na VÁNOČNÍ VÝSTAVKU, která je naplánovaná
na 13. 12. 2019. Za školní jídelnu bych Vás chtěla pozvat na malé pohoštění, které budeme připravovat i tento rok.
Přijďte nasát vánoční atmosféru. Budeme se těšit!
Zaměstnanci školní jídelny
Co si myslíme o naší školní jídelně?
Jídlo, zdravá strava nebo správné stravovací návyky – to jsou témata, která zajímají skoro každého. Důležitou součástí našeho každodenního stravování je oběd. A na ten většina žáků naší školy vyrazí do jídelny. V televizi někdy vidíme reportáže o tom, jak se školní jídelny nepřizpůsobily dnešní době, vaří jednotvárně a dětem jídlo nechutná nebo je příliš tučné a kdoví co ještě. Nás zajímalo, co si myslí žáci naší školy o školní jídelně. Redaktoři z časopisu Rosník obešli všechny třídy (kromě prvních) s malým dotazníčkem. A naše školní jídelna nedopadla vůbec špatně.
Nejprve je zajímalo, zda jsou žáci spokojeni s prostředím školní jídelny. Pestře vymalovaná školní jídelna se líbí 87 procentům dotazovaných žáků.
Redaktoři pátrali také po tom, zda žáci preferují k obědu slaná nebo sladká jídla. Na celé čáře zvítězili gurmáni, kteří nepohrdnou ani slaným, ani sladkým jídlem.
Zajímalo nás také, co si myslí žáci o programu Ovoce do škol. 83 procent žáků je s programem spokojeno a každý týden si dá nějakou ovocnou, zeleninovou nebo mléčnou dobrotu. Myslíme si, že se tento program u nás ve škole už zabydlel a funguje.
Čtvrtá otázka byla na tělo. Ptali jsme se, jak dětem v jídelně chutná. Téměř stovka z nich odpověděla ano. Dalších 249 žáků odpovědělo, že jim většinou oběd chutná. Když dáme ty spokojené s těmi skoro spokojenými dohromady, tvoří tři čtvrtiny strávníků. A to si myslíme, že je velmi slušný výsledek.
Pokud chcete vědět, jak dopadla anketa týkající se oblíbených jídel, pak první trojici (s celkem vyrovnaným výsledkem) tvoří řízek, svíčková a pizza.
Výsledky školní ankety byly předány vedoucí školní jídelny paní Petře Hajdinové. Ona i paní kuchařky měly radost, že většina strávníků odchází z jídelny nasycená a spokojená.
Přesné výsledky najdete v grafech.
Na závěr chceme poděkovat našim milým kuchařkám za jejich práci, kterou každý všední den vidíme na talířích. Ale většino jen chvilku, než zmizí v našich bříškách!
Mgr. Jana Odehnalová, Ing. Gabriela Folvarčíková
a redaktoři školního časopisu Rosník